Uncategorized,  Zwitserland

Dom 4545 m

Juli 2022 hebben wij de Dom beklommen. Dit jaar werd gekenmerkt door extreme hitte in de Alpen.

Rond de middag vertrekken we te voet vanuit Randa richting Domhutte, een tocht van ongeveer 3 1/2 uur. Onderweg kom je langs een van de langste touwbruggen ter wereld met een lengte van 494 meter.

We drinken nog even een groot glas cola in de Brittaniahutte en vervolgen onze route naar de Domhutte. Het is een prachtige tocht naar de hut, die gelegen is op 2940 m. Het pad wordt al snel stijler, het wandelen wordt afgewisseld met klauteren.

Om 2:15 uur in de nacht stond onze wekker want 2:30 uur was het ontbijt. Ik doe mijn hoofdlamp aan, maar deze valt gelijk weer uit. Het zal toch niet waar zijn dat de batterijen van mijn hoofdlamp leeg zijn? Ik heb er voor de vakantie nog nieuwe in gedaan. Toch blijkt dit het geval, hij heeft waarschijnlijk aangestaan in mijn rugzak. Ik vraag de huttenbaas of deze nieuwe batterijen heeft, maar deze blijken helaas niet de goede maat te zijn. Ook van de overige klimmers kan niemand me helpen aan reserve batterijen. Zouden we nu niet meer boven komen ? We moeten immers in het donker door de rotspassage, wat me haast onmogelijk lijkt. Dit is echt ontzettend balen… Gelukkig mag ik de hoofdlamp van een huttenbaas lenen, waardoor we alsnog in het donker op pad kunnen.

Het eerste stuk van de route is goed te vinden, daarna komen we op de onderste gletsjer. Omdat er door het warme weer nauwelijks sneeuw meer ligt is de route wat minder duidelijk, we moeten zigzaggen tussen de gletsjerspleten om aan de rotsband te komen. Na een paar uur stijgen werden verrast met een prachtige zonsopgang. Daarna volgt een klim door tweedegraads rots om bij de bovenste gletsjer aan te komen. Onderweg zien we nog een paar abseilhaken voor de terugweg.

Bovenaan de rotspassage begint de lange klim over de Noordflank naar de top van de Dom. De sneeuwkwaliteit is goed, het heeft ’s nachts gelukkig gevroren.

De laatste 100 m naar de top gaat over een steil sneeuwveld.

Tot slot nog een smal graatje met aan beide kanten een flinke afgrond. Het “gipfelkreuz” komt in zicht.

Na 6 uur klimmen staan we op de top van Dom 4545 m. Het uitzicht is echt geweldig ! Alle hoge toppen kun je zien vanaf deze hoogte, zelfs Mont Blanc. Er staat een harde en koude wind waardoor we niet lang op de top blijven. Er wacht ons bovendien nog een lange afdaling naar de hut.

De Noordflank is niet moeilijk, vooral heel lang. Op sommige stukken is de sneeuw steiler en moet je wat opletten.

Tijdens de afdaling hebben we wat meer tijd om te genieten van de prachtige omgeving. Het weer is nog steeds heel goed.

Weer aangekomen bij de rotspassage klimmen we het eerste stuk naar beneden. We hebben moeite om de beste route naar beneden te vinden, dit staat ook niet aangegeven. Op de heenweg zijn we een paar abseilhaken tegen gekomen, maar we die kunnen we e nu niet meer vinden. We besluiten daarom om abseil te maken om een grote rotspunt.

Na 3 abseils staan we gelukkig weer op de gletsjer.

Na 12 uur zijn we terug bij de Domhutte. We zijn blij dat we hier nog een nacht slapen, zodat we de lange afdaling naar het dal morgenochtend pas hoeven te maken.

We hebben nu wel een biertje verdiend ! Vanuit de Domhutte heb je prachtig uitzicht op de Matterhorn.

We zetten op tijd de wekker. De vriendelijke vrouw van de hut heeft speciaal voor ons ontbijt klaargezet, zodat we om 6 uur op pad kunnen. Het is heerlijk om zo vroeg in de bergen te zijn, wat een rust !

Onderweg worden we nog verrast door een groep van 5 steenbokken. Deze steenbok stond op een rotspunt te genieten van het uitzicht. Wat een prachtig begin van de dag !

Moeilijheid: PD+ (UIAA II)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *