Alaska Matanuska glacier
Alaska

Matanuska glacier

In 2005 hebben wij een rondreis gemaakt door Alaska. Het hoogtepunt van deze reis was een beklimming in de afgelegen Wrangler – St. Elias mountains.

Rika en Harry, de ouders van Jasper, hadden voor 6 maanden een camper gehuurd in Alaska en wij zijn ze op gaan zoeken.

Alaska Matanuska glacier

Het startpunt voor de beklimming is het stadje Mc Carthy. Ruim 100 jaar geleden woonden in  Mc Carthy nog honderden mijnwerkers. werkzaam in de kopermijn, tegenwoordig wonen er nauwelijks nog mensen in dit afgelegen spookstadje. Op de weg naar Mc Carthy komen we langs de Matanuska Glacier. Deze gletsjer, met een lengte van 42 km, is de langste gletsjer van Amerika die met de auto bereikbaar is. We konden met de camper tot aan de gletsjer rijden, dat is toch wel hel bijzonder.

Alaska Matanuska glacier

We trekken snel onze bergschoenen aan en binden de stijgijzers onder. Wat een prachtige en indrukwekkende gletsjer is dit.

Alaska Matanuska glacier

De gletsjerspleten zijn immens, wat prachtige plaatjes oplevert.

Alaska Matanuska glacier

We hebben onze ijsbijl meegenomen en kunnen nog lekker wat oefenen met ijsklimmen, dit is één grote speeltuin voor bergsporgbeklimmers ! In de alpen moet je veel moeite doen om bij een gletsjer te komen, hier liggen ze gewoon langs de weg. De bergen zijn hier daarentegen wel veel lastiger bereikbaar. We zijn met een vliegtuig met ski’s op de berg afgezet om vervolgens een week later weer opgehaald te worden (als het weer goed is…). Dit avontuur kun je lezen bij “Beklimming van Mount Bear”.

Alaska Matanuska glacier

Later in de vakantie maken we ook nog een boottocht vanuit Valdez, daar komen we nog gletsjers tegen die zelfs uitkomen in de zee.

Alaska

We spotten hier ook veel wilde dieren zoals beren, zeeleeuwen  en walvissen… en lieve zeehondjes die lagen te zonnen op een ijsschots.

Alaska

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *